Miniștrii reuniți în cadrul Consiliului Energie au adoptat concluzii cu privire la energia din surse regenerabile, în care sunt prezentate posibilități pentru acțiuni viitoare, în special cu scopul de a facilita planificarea pe termen lung pentru industrie și investitori.
O perspectivă pe termen mai lung ar avea o influență pozitivă asupra investițiilor, dat fiind procesul de planificare pe termen lung și orizontul de investiții pentru sursele regenerabile de energie, asigurând în același timp sustenabilitatea economică și de mediu.
Concluziile subliniază rolul major pe care îl dețin energiile din surse regenerabile în atingerea obiectivelor mai cuprinzătoare ale UE cu privire la o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon, la siguranța aprovizionării cu energie și la competitivitate. Concluziile abordează de asemenea etapele următoare pentru perioada de după 2020, când UE ar trebui să își atingă obiectivul de obținere din surse regenerabile a 20 % din consumul total de energie. Potrivit estimărilor Comisiei, UE se află în prezent pe calea cea bună către îndeplinirea obiectivelor.
Prioritățile stabilite pentru lucrările următoare cu privire la sursele regenerabile privesc în special:
■ o mai bună integrare a surselor regenerabile pe piața energiei electrice;
■ scheme de sprijin mai eficiente; și
■ valorificarea potențialului pe care îl dețin cooperarea și comerțul internaționale.
Concluziile reprezintă un răspuns la comunicarea Comisiei intitulată „Energia din surse regenerabile: o prezență majoră pe piața energetică europeană”. Acest document subliniază contribuția surselor regenerabile la diversificarea aprovizionării cu energie a UE, sporind securitatea aprovizionării și îmbunătățind competitivitatea europeană, ducând astfel la crearea de noi locuri de muncă, la creștere economică și la oportunități de export și reducând totodată emisiile de gaze cu efect de seră.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu