În luna decembrie, Leul a marcat pe pieţele financiare cea mai mare creştere a unei monede din Europa faţă de Euro (aproape 1,6%), astfel încât a recuperat o parte din deprecierea suferită pe parcursul anului şi a încheiat 2012 cu o scădere de cca 2,9% comparativ cu moneda unică europeană.
Leul a rămas singura monedă din UE care s-a depreciat anul trecut faţă de Euro, dar a părăsit "podiumul" monedelor din Europa care au marcat cele mai mari scăderi comparativ cu moneda unică europeană. Luna trecută, Leul a avut o creştere semnificativă pe pieţele financiare şi faţă de Dolarul american (cca 3%), astfel încât moneda naţională a recuperat aproape în totalitate devalorizarea din timpul anului 2012 faţă de USD.
"Au fost desigur, mai mulţi factori care au susţinut Leul în ultima perioadă, dar cel mai important dintre aceştia a fost stabilitatea adusă de alegeri şi confirmarea rapidă a unui nou guvern, fără tensiuni suplimentare. Acest lucru a accentuat impactul pozitiv al altor factori, precum reducerea deficitului bugetar şi evitarea recesiunii - spre deosebire de alte ţări din regiune: estimările privind creşterea economică pe 2012 se situează sub 1%, dar rămân pozitive. Desigur, au fost şi alte variabile punctuale care au contribuit la aprecierea monedei naţionale, precum intrările de Euro de la românii plecaţi în străinătate şi care vin în ţară de sărbători", a arătat Victor Safta, Director General Noble Securities- sucursala România, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu