Totuşi, 39,887 miliarde de euro. 39,887 miliarde de euro pentru România. Din bugetul UE, între 2014-2020 pe programe de dezvoltare. Eu, ca economist, nu cunosc dezamăgirea, ori mulţumirea, ci doar neliniştea. Neliniştea cred că doar ea este constructivă. Dacă este să privesc spre felul în care sunt percepute aceste bugete venite de la UE, înţeleg că nu mai este nimic de făcut
WWW.VOCEA-OLTENIEI.RO
Percepţia în România este că aceste fonduri sunt cu dedicaţie, că din aceste fonduri se vor hrăni numai cei anume învăţaţi cu jongleriile financiare. Repet: dacă vorbesc de percepţie. Ori, dacă vorbesc în termeni de percepţie, neliniştea aceasta nu-mi este de folos.
Dacă trăim doar din percepţii însă nu vom face nimic important în România. De aceea, ce-ar fi ca această sumă, 39,887 miliarde de euro, să fie pentru prima oară folosită transparent. Această sumă, în sfârşit, să se simtă cu adevărat, ca un salt calitativ în economia românească. şi-mi dau seama că sunt idealistă: cât pe pregătiţi suntem pentru a folosi această sumă judicios, dincolo de orice suspiciune, poate chiar deloc întreruptă de cercetările Comisiei Europene? Da, nu suntem deloc pregătiţi. Instituţiile noastre nu au cum să penduleze între sentimente, mulţumire-dezamăgire, de data aceasta trebuie să funcţioneze la randament maxim.
Am greşit destul!, spunem, şi cu toate astea arătăm că: nu-i destul! Vin alţi politicieni la Putere şi iau frâiele spre a greşi iarăşi şi suspiciunea iarăşi se înteţeşte. Aş vrea ca cetăţean să aflu cum se vor folosi aceşti bani, aş vrea ca cetăţean ca aceşti bani să nu mai vorbească limba vreunui partid, să nu mai dea de gândit şi cercetat presei. Să ştie şi Ţara Oaşului, si Teleormanul, şi Aradul, şi Tulcea cine şi cum vor cheltui aceşti bani.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu