Comitetului Judeţean Vâlcea pentru Situaţii de Urgenţă are în evidenţă probleme privind alunecările de teren din localităţile Berbeşti şi Stroeşti
WWW.VOCEA-OLTENIEI.RO
De mai mulţi ani există în derulare un Program naţional privind elaborarea unor hărţi de risc natural şi că prevederile acestui program se adresează şi Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă din judeţul Vâlcea, organism coordonat direct de Instituţia Prefectului ca reprezentanţă a Guvernului în teritoriu. Prin elaborarea unor astfel de documentaţii se urmăreşte ca administraţiile judeţene şi locale să aibă la îndemână un important sistem de orientare care să permită identificarea, localizarea şi delimitarea zonelor expuse riscurilor naturale, precum şi cauzele generatoare ale unor astfel de fenomene, în funcţie de care trebuie stabilite cele mai corecte măsuri de prevenire şi atenuare a efectelor.
Pentru elaborarea hărţilor de risc există şi un termen limită care va expira la sfârşitul acestui an, însă este greu de crezut că Vâlcea se va încadra în această perioadă având în vedere că, până la ora actuală, au fost finalizate doar 7 hărţi de risc pentru localităţile Alunu, Goleşti, Muereasca, Runcu, Fârtăţeşti, Păuşeşti şi Băile Olăneşti. Există multe alte localităţi cu serioase probleme şi riscuri bine cunoscute, însă, ne aducem aminte de ele doar atunci când capriciile naturale încep să se dezlănţuie. Am trecut prin astfel de situaţii mai deosebite la Ocnele Mari sau Mateeşti, dar, din păcate, experienţele nu s-au convertit în învăţătură de minte. Poate cineva, de exemplu, să confirme că evenimentele dramatice din cele două localităţi nu se vor multiplica? Leg această întrebare de riscurile reale care planează asupra comunei Cernişoara.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu