joi, 21 februarie 2013

UNTRR solicită neimpozitarea diurnei şoferilor profesionişti

UNTRR solicită ca diurna şoferilor profesionişti să nu fie impozitată, pentru a nu afecta competitivitatea firmelor de transport rutier din România
WWW.EUROVALCEA.RO
untrr   Conform legii privind Codul fiscal şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale, începând cu data de 01 februarie 2013 este considerat venit de natură salarială indemnizaţia de delegare (diurnă) ce depăşeşte de 2,5 ori nivelul stabilit pentru personalul din instituţiile publice, indiferent de forma de organizare a angajatorului. De asemenea, aceste sume intră în baza de calcul a contribuţiilor sociale.

   UNTRR atrage atenţia că având în vedere specificul firmelor de transport, deplasarea şoferilor în ţară şi străinătate impune acordarea unor diurne a căror valoare depăşeşte nivelul de mai sus, determinând o impozitare suplimentară şi implicit costuri mai mari. Pentru a recupera aceste costuri suplimentare, transportatorii români ar fi obligaţi să majoreze tarifele de transport, şi implicit ar pierde un avantaj concurenţial faţă de transportatorii din alte ţări. Pentru menţinerea cotei de piaţă, transportatorii români sunt obligaţi să menţină sau să reducă tarifele de transport, ceea ce ar determina o decapitalizare a firmelor şi eventual disponibilizări de personal.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu