sâmbătă, 20 octombrie 2012

CEDO a condamnat Federatia Rusa pentru incalcarea dreptului la educatie in Transnistria

CEDO a condamnat Federaţia Rusă pentru încălcarea dreptului la educaţie a cetăţenilor care studiază în şcolile cu predare în grafia latină din Transnistria - MAE a salutat hotărârea pronunţată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, vineri, în cauza lui CATAN şi a altora, împotriva Republicii Moldova şi Federaţiei Ruse.

cedo a condamnat federatia rusa pentru incalcarea dreptului la educatie in transnistria   Marea Cameră a Curţii Europene a Drepturilor Omului a apreciat că reclamanţilor, un număr de 170 de persoane - elevi şi părinţi ai acestora - care studiază la şcolile cu grafie latină din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, li s-a încălcat dreptul la educaţie, respectiv dreptul de a asigura copiilor educaţie conform propriilor convingeri filozofice, prin acţiunile de presiune şi intimidare ale autorităţilor transnistrene. Aceste acţiuni au culminat în 2004 cu închiderea celor opt şcoli cu grafie latină, care au fost nevoite să funcţioneze, ulterior, în condiţii dificile şi în spaţii improprii, neadecvate desfăşurării procesului de instruire.

   Instanţa europeană a apreciat că reclamanţii, părinţi şi copii, s-au găsit în situaţia ingrată de a alege între, pe de o parte, un învăţământ secundar care nu este recunoscut în vreun alt stat şi care utilizează metode învechite şi, pe de altă parte, a depune eforturi, inclusiv fizice, exorbitante pentru a avea acces la o formă de educaţie a statului lor, pe care o susţin. Hotărârea Curţii este definitivă.

TOATĂ ŞTIREA - click AICI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu