marți, 16 octombrie 2012

Eficienta energetica: economii de miliarde

Măsuri vizând economisirea de energie, inclusiv renovarea clădirilor publice, programe de economisire pentru sectorul serviciilor publice și auditurile energetice pentru companii devin obligatorii conform unei directive UE privind eficiența energetică adoptată marți în plenară. Reducerea consumului de energie cu 20% ar putea determina economii de 50 de miliarde de euro pe an.

eficienta energetica   HD Eficiență energetică : economii de miliarde "Această legislație nu este numai esențială pentru atingerea obiectivelor de eficiență energetică; ea dă un impuls important economiei și creează locuri de muncă. Va reduce în mod considerabil costurile din ce în ce mai mari ale dependenței noastre de importurile de energie - 488 de miliarde de euro în 2011 sau 3,9% din PIB - ceea ce înseamnă foarte mult pentru țările care au probleme din cauza crizei", a declarat raportorul Claude Turmes (Grupul Verzilor/ALE, LU) în cadrul dezbaterii dinaintea votului. Importul de energie costă Uniunea Europeană peste 400 de miliarde de euro pe an.

Renovarea clădirilor publice

   Textul directivei cere statelor membre să renoveze 3% din totalul suprafeței "clădirilor încălzite și/sau răcite deținute și ocupate de administrația lor centrală" (departamentele administrative a căror responsabilitate se extinde la întreg teritoriul unui stat membru).
   Aceste reguli vor fi aplicabile clădirilor cu o suprafață totală utilă de peste 500m2 și, până în 2015, de peste 250 m2. Statele membre vor putea de asemenea să utilizeze măsuri alternative pentru a atinge obiectivele de eficiență energetică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu